Скоростта на светлината може да бъде надскочена

Лазерна пулсация изминава 310 пъти разстоянието, което би изминала, ако пътуваше във вакум.

В продължение на поколения, учените вярват, че нищо не може да се движи по-бързо от светлината – пределна скорост от приблизително 300 000 km/s. Но ето, че в експеримент, проведен в Принстън, Ню Джърси, физици успяват да изпратят лазерен импулс през камера с цезиеви изпарения толкова бързо, че импулсът напуска камерата преди дори да успее да влезе напълно в нея.

Според учените това е най-убедителната демонстрация, че скоростта на светлината може да стигне извън познатите граници, поне при определени лабораторни обстоятелства.

„Този ефект не може да се използва за изпращане на информация в миналото, но показва, че концепцията, че нищо не може да се движи по-бързо от светлината, не е напълно вярна.“ – казва Lijun Wang, провел експеримента.

За сега постижението няма практическо приложение, но подобни опити предизвикват вълнение в общността на теоретичните и оптични физици.

В експеримента се използва устройство, което изпраща лазерни пулсация в стъклена камера пълна с цезиеви атоми. В предишните опити за постигане на свръхсветлинна скорост, светлината се разсейвала, което обезкуражило учените. Но при последния експеримент лазерът напуска камерата в почти същия си вид в който е влязъл, само с по-малък интензитет.

След провеждане на опита, от камерата се излъчва почти идентична светлинна пулсация, която изминава около 200 метра преди основната част от лъча да завърши пълното навлизан в камерата. В експеримента учените ловко използват електромагнитните свойства на светлината като носеща вълна за пренасяне на енергия.

Не всички учени са съгласни с резултатите. Според някои, светлинните частици излизащи от камерата може въобще да не са същите, които са влезли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *