Под въздействието на LSD, нови експерименти

За първи път, след повече от 40 години, започват клинични тестове с LSD.

Стане ли въпрос за психоактивни вещества, повечето от нас се парализират. Психотропните вещества, за едни хора са рецепта за добро парти, а за други те са крайно опасни и много често – еднопосочен билет. Но независимо от гледната ни точка, редица психоактивни вещества дават надежда за лечението на различни психични състояния и дори хвърлят повече светлина върху разбирането ни за човешкото съзнание.

Така например, веществото кетамин е добре познато в медицината като обезболяващо, използва се както при хора, така и при животни. Проучвания показват, че освен обезболяващите си качества, притежава и забележителна способност да третира депресия, биполярно разстройство и суицидно поведение. Забележително е изключително бързото му действие като антидепресант, постига ефекта си до два часа, за разлика от използваните антидепресанти, чиито желан ефект може да закъснее с месеци.

Различни други халюциногени, като активното вещество в така наречените „магически гъби“псилоцибин, може да помогне на страдащи от посттравматично стресово разстройство и дори Паркинсон. А най-силното познато на науката психоактивно вещество – LSDби могло да лекува безпокойство, депресия, зависимости и дори възпалителни заболявания.

За съжаление, независимо от обещаващите първи клинични резултати, съществуват сериозни пречки в този тип изследвания, като социалното настроение, законите, страхът и лошата репутация на психоактивните вещества.

И все пак, малцина успяват да проведат съвременни клинични изследвания на психоактивни вещества, като LSD, кетамин и псилоцибин. И както става ясно, освен техният потенциал като лекарства за лечения на редица заболявания, учените се надяват с помощта им да отключат някои от мистериите на човешкото съзнание.

Дейвид Нът е професор по невро-психо-фармакология в Imperial College, Лондон. До тук, Nutt изследва 20 обекта под въздействие на умерена доза LSD, като използва fMRI и MEG за да документира ефекта върху мозъка.

Предполага се, че действието на LSDе подобно на псилоцибин, намалява притока на кръв в контролните центрове на мозъка, което забавя тяхната активност, като в крайна сметка равномерно подобрява връзката между различните области в мозъка. По този начин, далечните при нормални условия области, започват да комуникират помежду си.

Под въздействие на LSD, самите преживявания хората описват по много и различни начини, най-често обаче споделят, че лексиката е твърде бедна, за да изразят преживяването.

Видео от 50-те години показва една домакиня, изпитала първото си контролирано преживяване с LSD. Забележително е колко чудесно се чувства, изумена от света около нея, от въздуха, от молекулите в него, изразявайки искрено съжаление, че не може да опише достатъчно ясно усещанията си, поради липсата на думи.

„Психеделичните вещества са незаконни не защото любящото правителство е загрижено, че някой ден може да скочите от прозореца на третия етаж. Тези субстанции са забранени, защото разрушават изградените обществени модели и културни норми на поведение и обработване на информацията. Така се отваря възможността да разберете, че всичко което знаете, може да е погрешно.“ – Джордж Оруел

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *