Pokemon Go, или защо светът полудя по мобилна игра

Вероятно вече сте чували за новата мания, обхванала света. А може би сте забелязали групи хора, взиращи се в телефоните си, говорещи за неща, наречени Скуъртъл и Ратата. Или поне сте видели заглавията за новата игра – Pokemon Go.

Играта използва геолокация за да постави покемони на различни места по света, като след кратка схватка покемона може да бъде уловен. Играта има 20-годишна история, но за първи път се пренася в реалния свят, като успеха й ще доведе до множество други приложения на идеята.

Част от успеха на играта се дължи на смесването на реалния и виртуалния свят. Играта предлага реално физическо преживяване, в реална среда, както и социализация лице в лице. Играта докосва изконното човешко желание за социални контакти, този път в реалния свят.

Виртуалната реалност съществува отдавна и е използвана от много игри. Pokemon Go използва така наречената аугментирана реалност (добавена реалност), която предоставя виртуални добавки към реалния ни свят. Така играта се пренася в реалността.

Pokemon Go не цели супер реалистични картини. Играта се играе на телефон или таблет – преносими устройства, тъй като играчите трябва да отидат на реални места, за да открият и уловят своите покемони. Алгоритъмът е достатъчно „умен“, за да поставя покемони в съответствие с реалния свят – водни герои се появяват на плажа, а нощни могат да бъдат видени само по тъмно.

Според Памела Рутледж, директор на центъра за медийни психологически изследвания в Калифорния, играта докосва основни психологически нужди – нуждата от социализация с други хора, нуждата да излезеш и действаш в света по начин, който може да бъде измерен, нуждата за завършеност и майсторство – целта на играта да се хванат всичките.

Съществуват опасности в движението в реалния свят, с нос забит в телефона, но играта окуражава играчите да обръщат внимание на детайлите около тях. В много отношения играта може да има положителни психологически ефекти. Играчите се разхождат, а съществуват милиарди изследвания, показващи колко добре се отразява това на настроението. Социализацията също подобрява живота, играта се препоръчва на хора с депресия и хронично безпокойство, като много от тях споделят, че за първи път с желания са напуснали дома за да се срещнат с нови хора.

Хората, играещи видео игри, или така наречените геймъри обикновено водят заседнал и несоциален живот. За тях Pokemon Go може да бъде много добър начин за упражнения, както и за реални разговори лице в лице – колкото повече играчи има на едно място, толкова повече покемони могат да се появят.

Както може да се очаква, вече има и куриозни случаи, при които военен е уловил покемон на бойното поле, жена открива труп в търсене на покемон, хора влизат в полицейско управление, мъж улавя покемон, докато съпругата му ражда, и много други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *