Има ли някаква полза от видео игрите?

Оказва се – да, има полза от видео игрите, те могат да подобрят когнитивните умения на човек.

Не е безизвестно, че видео и компютърните игри са забавление за мнозина. Но според Джейн МакГонигъл /Jane McGonigal/, дизайнер на игри с докторска степен, освен че са начин за забавление, те могат да бъдат и много полезни – за подобряване на вниманието, настроението, когнитивните способности и дори социалните отношения.

През 2014 година, седем световноизвестни невролози подписват документ според който, игри предизвикващи мозъка могат да подобрят когнитивните способности, повече дори от специално създадените за целта програми. Освен това, изследване проведено от университета в Северна Каролина показва, че видео игрите могат да подобрят вниманието, пространствената ориентация и способността за решаване на проблеми.

„Видео игрите са комплексни и трудни за усъвършенстване. Това налага играчите да усвоят по-широк и предизвикателен спектър от способности.“ – казва МакГонигъл.

Ако искате да се забавлявате и едновременно с това да стимулирате мозъка си, МакГонигъл препоръчва да играете една от тези игри три пъти в седмицата за около 20 минути.

  • Скоростните игри, тип first-person shooter, каквато е Call of duty, може да подобри визуалното внимание и способностите за пространствено ориентиране, което води до по-добро представяне в учебни дисциплини като физика, технологии, инжинерство и математика.
  • Друга скоростна игра е GRID Autosport – автомобилна надпревара, която може да подобри способността за бързо вземане на правилни решения под напрежение.
  • Стратегически игри, като StarCraft могат да подобрят способността за решаване на комплекси проблеми, вероятно защото такива игри учат играчите едновременно да формулират и изпълняват сложни стратегически планове.
  • Приключенски игри, които изискват стратегическо мислене, като научно-фантастичната third-person shooter игра Mass Effect, предизвикват въображението и подобряват способностите за бързо извличане на ценна информация.
  • Ролеви игрите, като Final Fantasy, могат да тренират осъзнаване на ситуацията по-бързо и по-точно.
  • MMORPG игрите, каквато е World of Warcraft, освен когнитивните, подобряват и социалните и организационните умения. Много играчи именно благодарение на подобни игри се справят успешно и с проблеми, свързани със самочувствието и самооценката.

Разбира се, видео игрите трябва да се играят с мярка. Прекаляването и пристрастяването към подобни, както и каквито и да е други дейности, не води до нищо позитивно. Единственото нещо, което е полезно да правим в продължение на часове, е спането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *