За добро здраве поне 7 часа пълноценен сън

Експертите по съня заявяват, че възрастните се нуждаят от минимум седем часа сън на нощ. Ако редовно не си доспиваме, това може да доведе до негативни последици за здравето.

За да стигнат до това заключение, екип от 15 експерти по съня прекарват година в проучване на над 5 300 научни изследвания, разглеждащи връзката между съня и оптималното здравословно състояние. Така се установява, че спане шест или по-малко часа на нощ не може да е адекватно за поддържане на здравето. Препоръчителното време за сън за възрастен индивид е седем и повече часа на нощ.

Учените установили, че хората, които редовно не си доспиват имат здравословни проблеми, като напълняване, диабет и сърдечни заболявания. Също така, противно на приетото, няма горна граница на времето за сън – колкото повече, толкова по-добре.

За по-младите хора, както и за тези, възстановяващи се от заболявания или наваксващи си пропуснат сън, девет и повече часа спане са дори още по-добре. Важно е да се отбележи, че кофеинът може да замаскира умората, но не помага за предпазване от рисковете от недоспиването.

Натаниъл Уотсън от американската асоциация за изследване на съня и провел проучването, предлага прост триседмичен експеримент, с който всеки може да установи колко точно сън му е нужен за да бъде адекватен и продуктивен без стимуланти.

„Лягате си, когато сте уморени, и ставате от леглото веднага, щом се почувствате отпочинали. Обръщате внимание на това, как се чувствате през деня и как се справяте със задачите.“ – съветва Уотсън.

За хората, които работят, този експеримент е най-добре да се проведе по време на отпуска, тъй като повечето и без това се затрудняват да си наваксват със сън. Според експертите в страни като САЩ поне една трета от населението не получава достатъчно сън. А наваксването с дрямка също не е достатъчно. Най-добре е да се създаде подходящ ритъм на сън и да се поддържа добра хигиена на съня.

Това, разбира се, не е най-великото откритие на всички времена. През февруари Американската фондация за сън излезе с препоръки за подходящото време за сън – седем часа. Само че се препоръчваше и максимум сън от девет часа.

Според проучването на Уотсън, ако се нуждаете от повече сън, просто спете повече. Необходимостта от сън е различна за различните хора и сънят все още няма заместител.