Последното лунно (полу)затъмнение за 2016

Тази седмица наблюдаваме последното лунно затъмнение за 2016-а, и то при пълна луна, нещо което ще можем да видим отново, чак през 2024-а.

За втора поредна година, лунното затъмнение ще съвпадне с пълнолунието, а в Европа, Азия, Африка и Австралия, гледката се очаква да бъде най-добра. Явлението ще продължи около 3 часа, докато Луната преминава през сянката на Земята.

Има два типа сянка – умбра и пенумбра. Простиращата се в космическото пространство конусовидна сянка на Земята има две части – светлата външна част се явява полусянка (пенумбра), а вътрешна пълна сянка (умбра). По време на това затъмнение, Луната ще попадне в полусянката на Земята.

Лунното затъмнение се очаква да започне на 16 септември (петък) в 19:54 часа, наше часово време, като пиковият момент ще се наблюдава в 21:54. Очаква се да продължи точно 3 часа, 59 минути и 16 секунди. Това ще е последното такова затъмнение до 2024-а.

Ако разполагате с телескоп или бинокъл, пригответе го, защото по време на събитието, над територията на България небето се очаква да бъде чисто, тъй че – весело наблюдаване на всички!

Comments are closed.