При екстремни условия бавноходката се покрива със стъкло

Тардигардите, или бавноходки, са известни с невероятните си способности за оцеляване при всякакви условия – от пълна липса на вода и екстремни температури, до открит космос и висока радиация. Но едва сега учените откриват, как бавноходките оцеляват при екстремни условия. Оказва се, че те произвеждат специален вид био стъкло, което предпазва важните протеини и молекули.

„Когато отстраним водата, бавноходките много бързо се покриват с огромен брой стъклени молекули. Именно така те оцеляват при условия на пълна дехидратация.“ – казва Хуан де Пабло, молекулярен инжинер.

Учени от университета в Северна Каролина обявяват, че са с една стъпка по-близо до разкриването на истината за био-стъклото на бавноходките. Биологът Томас Буутби открива специфични гени, които кодират специализирани протеини, отговорни за произвеждането на стъкло. Тези протеини са безформени и пластични в нормални условия, но при ситуация на екстремна дехидратация, те кристализират в твърдо биологично стъкло. Когато нивото на вода се повиши, стъклото се разтопява и протеините възвръщат меката си неопределена форма.

Според Буутби, гените за прозводство на тези протеини не оказват влияние върху другите механизми за оцеляване на бавноходките, като например изключително ниски температури. Това предполага, че тези същества имат различни механизми за оцеляване за различните видове опасности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *