Какво ако растенията притежават съзнание?

От 1960 година до днес учените развиват теории относно интелигентността и сензорните способности при растенията. Тези хипотези и някои доказателства поставят под въпрос какво означава чувственост и дефиницията за понятието съзнание.

Професор Стефано Манкузо от международната лаборатория за растителна неврология към университета във Флоренция експериментира с две растения увивен боб. В неговият експеримент, растенията трябва буквално да се състезават за да се увият около един прът. В процеса на изследванията, оказва се, губещото растение някак разбира, че другото вече е достигнало до пръта, и започва да търси алтернатива.

„Убедени сме, че растенията са съзнателни, и затова ги изучаваме по начин, който бихме използвали и при когнитивни субекти като животните. При този експеримент демонстрираме, че растенията са напълно наясно с физическата околна среда и поведението на околните растения. Когато наблюдаваме такова явление при животните, ние говорим за самосъзнание и осъзнатост.“ – споделя Манкузо.

При опити с вид иглолистни дървета се оказва, че когато растат в смесени гори те дори разпознават собствените си роднини. Освен това, изглежда са способни да усетят когато умират, и започват да насочва въглерод към корените и съседните дървета. Професор Симард смята, че по този начин умиращото дърво предава своето наследство, тъй като въглерода може да бъде от полза за гъбите и цялата коренова система на гората.

Нов експеримент, проведен в Австралия, цели да открие дали растенията притежават и дългосрочна памет. Учените пускат саксии с мимози върху омекотяваща пяна от височина, достатъчна да стресне растенията, но не и да ги нарани. Наблюдавайки реакциите им, учените установяват, че в крайна сметка растенията научават, че падането няма да им навреди, като това се заучава и превръща в дългосрочна памет.

Дали обаче можем да говорим за интелект? Растението мухоловка затваря листата си за да улови кацналата муха и това може да се сметне за интелигентно поведение, но не помага да се разбере биологията на растенията. Затова учените са на мнение, че трябва да се внимава с терминологията.

Според стар опит с драцени от 1966 година, проведен със, забележете – детектор на лъжата, се доказва, че растенията изпитват емоции. От двете драцени, едната е свързана с детектора, докато човек стъпква другата. Резултатите от полиграфа показват, че растението изпитва страх от случващото се.

Многобройни са опитите, проведени както от специалисти, така и от обикновени хора в домашни условия, които показват, че растенията реагират на мисли и човешки емоции.

Марсел Вогъл, главен учен на IBM в продължение на 27 години прави експерименти с растения, опитвайки се да намери приложение на познанието си. Чрез измерване на електродвижещото напрежение на растенията открива, че те реагират драматично, когато учестява дъха си и задържа определена мисъл в главата си, в сравнение с чист разсъдък и бавно дишане. Дори успява да повлия на растенията си от огромно разстояние – намира се в Прага, Чехословакия, а оказва ефект върху растения в лабораторията си в Сан Хосе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *