Проект „Глобално Съзнание“

Идеята за съществуването на глобално съзнание, в което всеки един от нас има принос, не е нова. През годините учени се опитват да обяснят феномена на колективното съзнание с различни теории и експерименти, но намирането на физически доказателства за нещо такова, не е никак лесна задача.

През 1997 година, Роджър Д. Нелсън от лабораторията за изследване на инженерни аномалии към университета Принстън, създава проект за изследване на колективното съзнание. Целта на проекта е да се засекат възможни прояви на глобалното съзнание чрез физични системи. Създадена е географски разпръсната мрежа от генератори на случайни числа, които изпращат информация по интернет до сървър, където тя се обработва. Идеята е, че промените в тези генератори са пряко свързани с големи международни събития, или периоди, в които се фокусира вниманието на много голям брой хора. Проектът „Глобално съзнание“ е финансиран с частни средства от института по ноетични науки, определя се като проект с международно значение и в него участват около 100 учени и инженери от цял свят.

Първоначално генераторите на случайни числа се използват на места, преди, по време и след групови събития, които предполагат колективно фокусиране. Такива събития например са, сесии по психотерапия, театър, религиозни ритуали, спортни събития като световното първенство по футбол, или церемонията по раздаването на наградите Оскар. Оказва се, че генерирането на числа става не съвсем случайно при глобални събития, като например смъртта на принцеса Даяна през 1997 година. Учените забелязват аномалията и решават да разпръснат генератори из целия свят.

Методологията на проекта е базирана на хипотезата, че глобално разпространени емоции или привличане на вниманието на огромен брой хора, може да окаже ефект върху работата на генератор на случайни числа, по статистически значим начин. В момента по света са разпръснати 70 генератора. Специално разработен софтуер записва информацията от всяка секунда. Данните след това се изпращат в Принстън за обработка. Резултатите се представят като графика изразяваща отклонението от чисто статистическата случайност.

Предполага се, че ако се използва генератор на случайни числа, графиката би изглеждала по-скоро като права, тъй като в крайна сметка се отчита средно аритметичното. При събития със голям обществен отзвук обаче, се наблюдават пикове и спадове, които учените обясняват именно с фокусирането на мислите на хората върху събитието. Това ясно се е видяло например на 11 септември 2001 година, когато самолети се разбиха в Световния Търговски Център в Ню Йорк, както и в следващите няколко дни след това. Оказва се, че аномалия е открита и малко преди атаката. От Принстън обясняват, че именно емоциите на хората и съпричастността им с тази трагедия е причина за промяната в поведението на машините.

 

Налице са и много скептици, оспорващи методологията на проекта, и по-точно начина, по който се събира и обработва информацията. Според тях, описаните аномалии в базата данни са резултат на нарочно напасване, и не доказват нищо. Според независими учени Едуин Май и Джеймс Спотисууд, изследвали доклада от 11 септември, няма статистически значима аномалия, а описаната от Нелсън значителна разлика е само в един определен, много кратък период от време. Също така, пикове и спадове са напълно нормални при генерирането на случайни числа, и няма точно определена времева граница за събитието, за да може да се открие някаква взаимовръзка. А и как може да се измери нещо с генератор на случайни числа, самото мерило е базирано на случайност, което би довело до още по-голямо объркване.

Също така скептиците обръщат внимание на факта, че е открита аномалия преди сриването на кулите-близнаци, а не би било възможно хората да реагират на събитие, което още не се е случило. Предположенията обаче са, че глобалното съзнание също така може да има и предизвестяваща функция, така както хората могат да предусещат приближаваща опасност, или когато е налице усещането, че нещо лошо ще се случи, или се случва в момента.

Въпреки всичко, повечето учени са единодушни, че до момента това е най-успешният опит за доказване на съществуването на глобално съзнание. През вековете хората инстинктивно са се опитвали да се възползват от него, като примери за това са например молитвите за дъжд. Хората са вярвали, че ако всички заедно се помолят за нещо, то ще се случи. А кога, и дали въобще ще се докаже, силата на груповата молитва и други подобни позитивни практики, предстои да разберем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *