Проф. Ценкова: Водата е най-гениалното творение на природата

Нина Закараяс: Коя е най-голямата мистерия на водата?

Румяна Ценкова: Не знам защо хората обичат да свързват водата с мистерии… Може би защото колкото по-малко знаем, толкова по-мистично ни изглежда всяко нещо. Следвайки тази логика, бих казала, че водата е поредното гениално творение на природата, а може би – най-гениалното: една малка, лека молекула прави толкова фини и функционални конструкции, които създават най-подходящите условия за работа на всички останали молекули и енергии във всяка система.

Нина Закараяс: Може ли водата да лекува?

Румяна Ценкова: Водата, структурирана по определен начин, да. Всъщност всички лекарства влияят на водата и променят нейната структура, а оттам – и функцията на цялата система. За мен болестно състояние е това, при което балансът във водните структури е нарушен.

Нина Закараяс: Кога водата може да бъде опасна?

Румяна Ценкова: Когато е преструктурирана с елементи или енергии по начин, който не съответства на системата.

Нина Закараяс: Има ли значение минерализацията на водата за консумация?

Румяна Ценкова: Да. Ние винаги искаме да имаме по много от всичко, а водата, като много съвършена система, може да бъде управлявана и да работи с много малко енергия, с малки концентрации.

Нина Закараяс: Има ли вода на други планети?

Румяна Ценкова: Да. Вече има много доказателства, а и водата е фрактална структура и „кове“ законите на микро и макро света.

Нина Закараяс: Какво е отношението на българите към водата и трябва ли то да се промени?

Румяна Ценкова: Не само отношението на българите трябва да се промени. Едно много интелигентно общество следва да познава, цени и уважава водата.

Нина Закараяс: Какви мерки се предприемат в области, засегнати от суша?

Румяна Ценкова: Заедно с групата на д-р Д. Джилянов от Агробио института към Биологическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, създаден от академик Атанас Атанасов, в момента изучаваме механизма на възкръсващите растения, каквито има по нашите земи (в Родопите). Установихме, че тези растения се съхраняват при суша само защото „знаят“ как да преструктурират водните молекули, произвеждайки захари от различен вид.

Нина Закараяс: Има ли опасност водата да „свърши“?

Румяна Ценкова: Едва ли, но е важно за каква вода точно говорим.

Нина Закараяс: Как и с какво може да помогне отделният индивид за опазването на водата?

Румяна Ценкова: Да знае повече за нея като молекулярна система.

Нина Закараяс: Как се е променило отношението на учените към водата през последните години?

Румяна Ценкова: Интересът през последните години много стремително нараства, а с това нараства и знанието за водата, с което се намалява броят на невежите хора, които са склонни да отричат неща, които не познават. Когато хората изучават водата, тя ще очертае нови измерения на живота, а може би и нова ценностна система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *