Най-близката потенциално обитаема планета

Проксима Б – най-близката потенциално обитаема планета. Не е изключена възможността на Проксима Б да има живот! Но е малко вероятно да успеем да разберем със сигурност.

Учени обявиха съществуването на евентуално обитаема планета, Проксима Б, с размерите на Земята, в орбита около звездата Проксима Кентавър – най-близката до Слънчевата система звезда. Добрата новина е, че планетата се намира в обитаемата зона на звездата си, с температури достатъчно високи за поддържане на водата в течно състояние. Това прави планетата потенциално обитаема.

Потенциално обитаема обаче не означава непременно обитаема и съвсем не означава обитавана. Възможно е този свят да е пустиня, подобно на Марс, или токсична планета като Венера. Но животът на Проксима Б все още не е отхвърлен като възможност.

Защо откриването на живот на екзопланети е толкова трудно?

Откриването на планетите само по себе си е трудно. Първо защото са много далече. Дори Проксима Б – най-близката позната до момента, е на разстояние 4,2 светлинни години. Това е почти 30 трилиона километра. Затова откриването на подобна планета с обикновен телескоп е невъзможно. Необходими са телескопи, които могат да надничат в дълбокия космос.

Друг проблем е светлината. Екзопланетите са сравнително тъмни, тъй като не излъчват светлина, а само отразяват такава от звездата си. Тези звезди също така замърсяват светлинно всичко около себе си. За астрономите е изключително трудно да различат светлината от звездата и светлината, отразена от планета.

Учените си служат с индиректни методи за откриване на планети, например с помощта на други планети, преминаващи директно между Земята и звездата, които блокират светлината от звездата.

Как да търсим живот на ексопланети?

Първото нещо, което астрономите искат да знаят, е каква е атмосферата на планетата. Конкретно се търсят газове, които могат да издават признаци на живот – така наречените биомаркери. Това са химични съединения и елементи, произвеждани от добре познати биологични процеси, като кислород, метан и други органични молекули.

Например количеството кислород в нашата атмосфера е основен индикатор за това колко живот има на Земята. Кислородът не остава в атмосферата, той изчезва. Ако всичкият живот на планетата изчезне, много бързо ще изчезне и всичкият кислород. Той се нуждае от непрекъснат източник.

Понякога химични вещества остават в атмосферата, дори когато няма причина за това – феномен, наречен химическо неравновесие. В такъв случай нещо произвежда тези химикали, но това не е задължително жив организъм. Подобно нещо се наблюдава на Марс, където е засечен метан, но това не означава, че там има живот. Метанът е произведен от геологически процеси или има друг неизвестен източник.

Как се откриват тези молекули?

Най-добрият вариант е изучаването на екзопланета, която преминава между Земята и звездата си. Всеки път, когато това се случи, част от светлината преминава през атмосферата на планетата, а различните молекули в атмосферата променят дължината на вълната на светлината по различен начин. Изучаването на светлинния спектър може да покаже от какво е изградена атмосферата на планетата.

Проксима Б

Планетата е открита по друг метод, наречен метод на радиалната скорост. Това включва изучаването на едва забележими движения на звездата на планетата – Проксима Кентавър. Когато Проксима Б обикаля около звездата, гравитацията на планетата влияе върху звездата и я кара да „потрепва“. Именно чрез изучаването на тези потрепвания учените откриват Проксима Б.

Проксима Кентавър е вид червено джудже, и отвреме-навреме проблясва, увеличавайки яркостта си. Това прави определянето на местоположението на Проксима Б изключително трудно.

Напред към Проксима Б!

Дори и най-съвременният апарат ще се нуждае от десетки хиляди години, за да достигне тази планета. Така вземането на проби от планетата едва ли ще се случи скоро. Но според някои учени си струва да се опита, тъй като, надяваме се, човечеството още ще съществува след 10 хиляди години, и когато евентуалния апарат пристигне, на Земята ще има някой, който да получи резултатите.

Откриването на живот на Проксима Б би било велико откритие, тъй като това би бил живот, възникнал от само себе си. Ако се открие живот на Марс, например, учените трудно ще повярват, че той е възникнал от само себе си и няма нищо общо с живота на Земята.

Съществуват много повече загадки, относно Проксима Б, отколкото отговори. Знаем, например, че тя е много по-близо до звездата си, отколкото е Земята до Слънцето, което означава, че е изложена на много повече радиация. Учените предполагат, че повърхността е скалиста, но всъщност нищо не е ясно със сигурност, нито дори радиуса на планетата или плътността й.

Въпреки това, Проксима Б е най-вълнуващата екзопланета, открита до момента. Това е най-близката до нас екзопланета с възможност да бъде потенциално обитаема. Също така, откритието потвърждава наличието на други планети, на които водата може да съществува в течно състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *