Промяна в чревната флора може да пребори депресия

В червата на хората живеят повече от 7 000 вида различни бактерии, които спомагат за храносмилането и са необходими за доброто здраве. Според ново проучване обаче правилната комбинация може да доведе и до подобрение на психическото здраве.

[quote]Според предишни проучвания, промени в микробните колонии при мишки са довели до намаляване на безпокойството и са спомогнали за по-добър контрол върху нивата на кортизол, хормона на стреса, в организма.[/quote]

Новото изследване е направено върху хора от учени от Великобритания, като на доброволци са давани пробиотични храни, които да стимулират развитието на определен вид чревни бактерии. Оказало се, че доброволците променили начина си, по който обработват емоционална информация, в резултат на което станали по-неподатливи на тревожни или депресивни чувства.

Екипа учени от Оксфорд, предвождани от Филип Бърнет, събрал 45 здрави доброволци на възраст от 18 до 45 години. Разделили ги на две групи, като едната приемала пробиотик всеки ден, а другата – плацебо. След това доброволците са били помолени да попълнят тест, който показва начина им на възприемане на емоционална информация, като например как реагират на позитивни или негативни думи. Същия тест е повторен и след края на експеримента, като резултатите показали, че хората, приемали пробиотик, са променили нагласата си.

„Хората от пробиотичната група обръщаха по-малко внимание на негативната информация и се фокусираха върху позитивната, в сравнение с тези, приемали плацебо. Подобен ефект се наблюдава при хора, приемащи медикаменти срещу депресия, а резултатите показват, че с помощта на пробиотик, доброволците се безпокоят по-малко относно негативна или заплашителна информация.“ – казва Бърнет.

Хората от пробиотичната група също така имали по-ниски нива на кортизол в слюнката си. Според Бърнет, хора с по-високи от нормалните нива на кортизол, са по-склонни към чувства като стрес, тревожност и депресия.

Това конкретно изследване е частично финансирано от компания, произвеждаща пробиотици, но резултатите съвпадат с тези от предишни независими проучвания.

През 2011 година подобно проучване е направено във Франция. Резултатите от него показват, че хора, приемали пробиотици в продължение на 30 последователни дни, показали намалени нива на психологически стрес.

През 2013 година учените от университета в Лос Анджелис, Калифорния, дали на жени доброволки мляко, съответно със или без добавен пробиотик, в продължение на четири седмици. На жените са показвани снимки на хора, с гневни или изплашени изражения, а мозъчната дейност на доброволките е била наблюдавана. Тези, пиещи пробиотичното мляко, показали по-слаба мозъчна активност в областите, отговорни за обработка на емоции, в сравнение с пиещите обикновено мляко, предполагайки, че е по-лесно да се справят със теста.

Според Бърнет вероятната връзка между колониите от добри чревни бактерии и доброто психическо здраве, е факта, че тези бактерии са също така свързани с имунната система. Здравата имунна система помага на мозъка да се стресира по-малко и намалява вероятността от депресии, но са необходими допълнителни проучвания, за да се установи това със сигурност.

Все още е твърде рано да решаваме емоционалните си проблеми с помощта на бактерии в червата. Но резултатите, които изследванията показват, са голяма стъпка за учените, които започват да обръщат повече внимание върху тази част от тялото ни, и да се опитват да разберат какво точно се случва там.

Въпреки, че е от изключително значение за цялостното ни здраве, и дори оцеляване, учените все още знаят твърде малко за това как храносмилателната ни система реагира на различни стимули. Това, което се знае със сигурност е наличието на огромен брой бактерии в червата, което няма как да не влияе по някакъв начин на цялостното състояние на организма, включително и психическото.