Пясъчната буря на Марс обгърна цялата планета

Мащабите на тази пясъчна буря са непонятни – тя се простира на обща площ сравнима с тази на Северна Америка и Русия взети заедно. От НАСА съобщават, че в момента бурята обхваща цялата екваториална обиколка на червената планета.

През последните две седмици на Марс бушува толкова силна пясъчна буря, че от НАСА бяха принудени да поставят роувъра Opportunity в режим на хибернация. И докато Curiosity се намира от другата страна на планетата, вече и той започва да усеща ефектите на бурята, разкривайки драматичните й мащаби.

Роувърът Opportunity, който е зависим от слънчевата енергия, е временно в режим на изчакване. Любопиткото се намира на около 8 200 метра от Opportunity, и сега усеща ефектите на мащабната буря, като количеството прах в атмосферата над него се е удвоило през последната седмица. Затъмняването от праховите частици, измерено в тау, сега е около 8.0, при кратера Гейл, което е най-високата измерена от Curiosity стойност. На мястото на Opportunity тау е 11, което, както се вижда от снимките, е наистина тъмно. Но за разлика от Opportunity, Curiosity се захранва от ядрена енергия и за него бурята не представлява такъв проблем.

NASA/JPL-Caltech/MSSS (L-21.05.2018; R-17.06.2018)

Двете снимки, направени от Curiosity, показват промяната в цвета и осветеността на повърхността на Марс. Лявото изображение е направено на 21 май, а дясното изображение е от 17 юни. Наситеният червен цвят (то части) се дължи на праховите частици в атмосферата, които блокират зелената и синя светлина.

NASA/JPL-Caltech/MSSS; 15.06.2018 (Обърнете внимание на хоризонта)

Поради ниската осветеност, камерите на Curiosity изискват допълнително време за експониране, а допълнителното време на експониране означава, че оптичното оборудване е уязвимо за по-дълго. Настоящата ситуация не е идеална и за любопиткото. Но Curiosity успя да направи някои скорошни снимки на марсианския пейзаж, от които се вижда мащаба на пясъчната буря.

Прашните бури на Марс често продължават по няколко седмици, някои години наред. Факторите, които ги задвижват, все още не са напълно разбрани, поради което тази буря, която е най-мощната от 2007 г. насам, е от голям интерес за учените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *