Работният ден не трябва да започва преди 10 часа

А вие кога започвате работа/училище?

Учени от университета Оксфорд предупреждават, че насилването на работници да се появяват на работните си места преди 10 часа е равносилно на мъчение, и прави работещите болни, стресирани и изтощени. Преди 55-годишна възраст сърдечните ритми на възрастните са абсолютно несинхронизирани с класическия „от 9 до 5“ работен ден.

Доктор Пол Кели /Paul Kelly/ от университета Оксфорд смята, че е наложителна промяна в часовете за работа и учене, за да се адаптират те по-добре към естествения биологически часовник на хората.

Експерименти, изследващи сърдечните ритми показват, че средно статистически 10-годишно дете не може да се фокусира правилно върху академични задачи преди 8:30. За 16-годишните би трябвало да започват работен или учебен процес в 10 часа, а студенти в университет – в 11. Едва след 55-годишна възраст началният час за започване на работа спада до 9 часа.

Доктор Кели вярва, че чрез преместването на времето за започване на учебния процес, оценките на учениците биха се повишили с 10 %. Самият той е бил директор на училище, в което часовете започвали в 10, вместо в 8:30, и е отбелязал повишаване на оценките с 19%.

Компании, които очакват работниците си преди 10, също така се сблъскват с по-ниска производителност, както и повишена заболяемост на работниците.

„Черният дроб и сърцето работят на определени ритми, които не можем да променим. Започвайки работа преди 10 часа, ние се лишаваме от сън. Живеем в общество, лишено от сън, и подложено на стрес, а не трябва.“ – казва Кели.

Биологичният часовник се регулира от слънчевата светлина, за което дори и не подозираме, тъй като се синхронизира не от зрението, а от хипоталамуса.

Недостига на сън оказва сериозни последствия върху здравето. Дори една седмица с по-малко от 6 часа сън на ден води до 711 промени във функционирането на гените. Недостига на сън също така влошава общото представяне, вниманието, дългосрочната памет и подтиква към употреба на алкохол и наркотици.

Невролози твърдят, че тийнейджърите са биологически предразположени към заспиване около полунощ, и не са достатъчно адекватни до 10 сутринта. Според Кели учениците губят около 10 часа сън седмично, принуждавани да стават твърде рано.

Освен това със започване на работа и училище по-късно, се осигурява достатъчно време за подготовка за деня, което намалява драстично сутрешния стрес, бързане и тичане.

Десетки хиляди ученици вече започват училище в 10 часа, като част от мащабен експеримент, провеждан от университета Оксфорд. Резултатите ще бъдат обявени през 2018 година, като се очаква да се потвърдят възгледите на Кели.

[poll id=“8″]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *