Ръкавица срещу треперене на ръцете при Паркинсон

Болните от Паркинсон са между 7 и 10 милиона, това е дегенеративно неврологично заболяване, което е най-изразено именно с неконтролируемо треперене на ръцете, а пациентите се затрудняват да извършват и най-елементарните неща.

В момента няма лечение за Паркинсон, макар болните да поддържат задоволително състояние с медикаменти, които обаче имат странични ефекти. 26-годишният Фаи Онг (Faii Ong), основател на компанията GyroGear се обръща към физиката, вместо към химията за помощ при треперенето на ръцете, като създава специална ръкавица.

Ръкавицата използва изненадващо проста концепция – жироскоп, за да поддържа ръката спокойна. На обратната страна на ръката се намира жироскопа, който се върти с обороти от 20 000 в минута и по този начин ръката остава неподвижна.

Устройството е създадено с частно финансиране и вдъхновено от пациенти, с които Онг е общувал по време на медицинското си обучение. Устройството получава подкрепата на Кралския колеж в Лондон, като при опити показва намаляване на тежки тремори с до 90%.

За сега това е само прототип, но Онг е убеден, че скоро ще бъде на пазара на цена около 600-900 щатски долара.