Растения и дървета комуникират помежду си

Растенията по-скоро си помагат, вместо да се конкурират.

Растения и дървета буквално комуникират помежду си благодарение на сложна мрежа от корени и гъби – това показват резултатите от изследването на горският еколог Suzanne W. Simard. Гъбите свързват различни коренови системи на едно дърво или растение с друго, като така спомагат за преноса на ценните вещества от почвата до съседните растения.

Според Д-р Симард горските растения по-скоро помагат помежду си като споделят и пренасят нужните елементи през общата коренова система, вместо да се конкурират. Това разкрива една по-обща картина на взаимоотношенията при растенията. Въпреки че гледаме на всяко едно растение като отделен вид, трябва да приемем гората като един организъм. Хипотезата за общ организъм наречен Гея не е нещо невероятно. Сложната мрежа която растенията в гората използват за комуникация и пренос на хранителни вещества много наподобява невронните връзки в мозъка.

“Унищожаваме старите или изсъхнали дървета без да подозираме, че тяхната коренова система служи на съседните дървета и растения” – Suzanne W. Simard

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *