Растения взимат решения, залагат на сигурно

Учени от университети в Англия и Израел установяват, че грахови растения показват чувствителност към риск и в дългосрочен план „залагат на сигурно“. Това е първото проучване, което показва организъм без нервна система да реагира адаптивно към риск. Експеримента включва растящи грахови растения, чийто корени са разделени в две саксии. Учените откриват, че на растенията развиват повече корени в саксията с повече хранителни вещества.

В следващият етап от експеримента учените преместват растенията в нови саксии. Този път обаче във втората саксия нивата на тор варират във времето, над и под нивата от първата саксия. Така граховите растения „рискуват“, да развият повече корени във саксията със по-голям шанс за повече хранителни вещества.

Ако средната концентрация на хранителни вещества не е достатъчна за растението, то по-скоро ще рискува и ще заложи, че саксията с променливите нива те могат да бъдат по-високи. Когато средната концентрация е висока, растенията „играят на сигурно“ със саксията, която остава непроменена.

Това не е изненадващо, тъй като различни изследвания показват адаптивността на растенията към околната среда. При изследване, проведено от университета в Мисури, се разкрива как растенията реагират на звуците, които насекомите издават докато ги ядат, като произвеждат повече защитни химикали, за да ги прогонят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *