Рибка премина класическия тест за самосъзнание

Малката тропическа рибка Labroides dimidiatus, се присъедини към клуба на интелигентните животни, наред с маймуни, делфини, слонове и врани. Общото между тези животни е, че са преминали успешно теста с огледалото , който показва дали даден индивид може да се разпознае в него.

Екип изследователи от Япония, Германия и Швейцария проучват дали могат да се намерят по-конкретни доказателства за друг вид животни, които имат самосъзнание, различни от типичните интелигентни разновидности на бозайници и птици. но това не е лесна задача. Златният стандарт разчита животното да реагира по необичаен начин на нова характеристика на тялото си, използвайки огледало. Например, ако на челото ви се появи петно, нормално е да погледнете в огледалото и да се опитате да го изтриете с ръка. Това показва, че разпознавате лицето в огледалото като ваше, изисква да имате необходимото зрение и способността да разбирате, че това е необичайно.

Екипът се спира на рибките Labroides dimidiatus като потенциален кандидат за самосъзнание, които са известни със способността си да откриват паразити по други риби и да ги почистват. Убедени, че обектът им ще може да забележи необичайно място и да реагира на него, екипът постави 10 риби в отделни контейнери с лично огледало. В началото рибките реагират както правят обикновено териториалните животни – нападат като погрешно решават, че виждат непознат на своя територия. Но това поведение бързо се променя в малко по-приятелско. В продължение на дни рибата изпълнява танц, странно поведение за този вид.

В последствие, изследователите маркират с цветен гел главите на осем от рибките, нанасяйки го така, че да го виждат само в огледалото. Всички, освен една от рибите, остават значително по-дълго време на места, където могат да наблюдават аномалията в отражението. Освен това, забелязвайки страничните маркери, рибките търкат телата си в различни предмети, опитвайки се да премахнат предполагаемия паразит. Когато петното е разположено на главата или под устата, някои риби прекарват пред огледалото дълго време в необичайни за тях позиции, гледайки петната и се опитват да изтрият изцапаните области по същия начин, както със страничните маркери.

Но разбира се не всеки е убеден, че това е положително доказателство за самосъзнание. Учените не дават категорична оценка на поведението на рибката, оставяйки място за дебат и допълнителни изследвания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *