Роботът с крака е готов да крачи сред нас

Двуногите роботи доскоро бяха просто мечта, но сега те са по-мобилни от всякога.

В началото на тази година, компания с името Agility Robotics разкри първия си робот: двуного създание, приличащо на щраус без глава, което наричат с името Каси. Краката на Каси са с обърнати колене и се задвижват от електромотори. Те позволяват на творението да се движи по различни терени и наклони.

Подобно на „голямото куче“ на Boston Dynamics, Каси може да се възстанови от ритник, без да загуби равновесие – доста грубо. Но дали двукраките роботи като Каси са бъдещето? Защо не колела, или повече крака? Защо трябва да правим живота на роботите труден?

Според инженерите, има добра причина да използваме двуноги, но на технологиите им трябваше малко време за да наваксат в тази област. Основната причина е, че двуногите роботи могат без проблеми да работят на места и терени създадени за хората.

Двуногите роботи са подходящи за работа в човешка среда

Ако разгледаме механиката на човек, става ясно защо сме способни дори и в крайно хаотични и неподредени среди. Един пример са стълбите в сградите, които могат да са мисията невъзможна за роботи с колела.

Въпреки че Agility Robotics са уверени в техния подход за двуноги роботи, начинанието е голямо предизвикателство. За да имитират движението на органичните крака, учените се обръщат към човешката физиология за идеи.

Така те заместват органичните мускули с механични еквиваленти. Тъй като на този етап все още не съществува електродвигател с бързината, силата и ефективността на мускула, това прави роботите бавни и несръчни, като често разчитат на външен източник за захранване.

Краката на Каси използват пружини вместо мускули

Да вземем за пример Атлас на Boston Dynamics. Той е не просто двуног, ами направо хуманоид, както с крака – така и с ръце, които се задвижват чрез хидравлика. Хидравличните системи са подходящи за прецизни движения и могат да доставят огромна сила, но те не могат да направят транзитните движения гладки, както е при човешките мускули.

Подходът на Agility Robotics е малко по-различен. Те използват пасивни елементи – пружини, и по-малко електромотори, от колкото биха необходими за пълна емулация на човешки крака. Вместо това, Каси използва еластични елементи, които имитират пасивната реакция при стъпване на органичните крака.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *