С новия квантов чип Google целят да постигнат квантово превъзходство

Според Джон Мартинес, с новият квантов чип плановете на Google са да оставят отпечатък в историята на компютърните изчисления, още преди края на тази година.

Той е ръководител на изследователския отдел в Google. където работят върху създаването на невъобразимо мощен компютърен чип, който обработва данни като експлоатира странностите на квантовата механика. До края на годината, споделя Мартинес, екипът му ще бъде готов с новото устройство, което ще помогне на Google да постигнат квантово надмощие, отвъд възможностите на всеки друг конвенционален компютър. Доказателството ще дойде след нещо като драг-състезание между квантовия чип на Google и най-мощният супер-компютър в света.

„Мислим че сме готови да направим този експеримент. Това е нещо, което можем да осъществим още днес“, казва Мартинес.

Както вече сме писали много пъти, квантовите чипове използват кюбити за калкулациите, които се възползват от неинтуитивните квантови принципи. Самата концепция се различава много от тази при двоичната система, като повече наподобява проверка на всички вероятности едновременно, от колкото логично пресмятане – нещо като проверяване на възможностите в паралелни вероятности имащи връзка помежду си, като при това времето за извършване на операциите не е фактор. По-забавното е, че преди да достигнем до 512 кюбита ще имаме възможност да пресмятаме повече възможности от броя на атомите във видимата Вселена. Бъдещето на технологиите изглежда светло.

Изследователите на Google вече демонстрираха работата на чип с 9 кюбита подредени в линия, но Мартинес споделя, че за експеримента целящ да демонстрира квантово надмощие им трябват 49 кюбита в решетъчна структура. Последният им чип разполага само с 6 кюбита, но те са подредени в решетъчна структура от 2х3, като според Мартинес, съчетаването на множество чипове, които да работят съвместно е възможно.

Чипът на Google е готов за тестове

Този 6-кюбитов чип е доказателство за успеха на архитектурата на Google, която използва обикновени проводници свързващи различните чипове, които могат да бъдат съчетавани като модули в конвенционален компютър. Изследователите на гиганта стигат до тази идея, когато откриват, че проводниците в големите чипове могат да смущават работата на кюбитовете.

„Така всичко работи. Сега сме готови да се предвижим бързо напред. Вече работим върху устройство от 30-50 кюбита“, споделя Мартинес.

Мартинес признава, че предстои още много работа, но твърди, че този експеримент ще стане нещо като еталон за тестване на всеки следващ квантов компютър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *