Шимпанзетата придават знания през поколенията

До неотдавна, предаването на знания и умения от поколение на поколение, се считаше за уникална черта на съвременния човек, но учени откриха, че шимпанзетата също се възползват от това.

Феноменът предаване на поведенчески традиции, познат като „животинска култура“ се наблюдава при различни видове, например когато шимпанзета (и дори птици) използват инструменти за набавяне на храна; или птици използват едни и същи изпитани маршрути за миграция; дори песните на китовете. При хората обаче, този процес на развиване и придаване на умения е възможен благодарение на трупане на знания – кумулативна култура. Благодарение на този процес, например, през годините сме изобретили кръглите колела на превозните средства. И до скоро се смяташе, че това наше качество ни отличава от останалата част на животинското царство.

Нови поведенчески експерименти с шимпанзета, проведени в Университета на Сейнт Андрюс, показват че този вид примати в действителност споделят някои фундаментални черти с човешката култура. В своите изследвания, учените от Университета на Сейнт Андрюс и колегите им от най-големия изследователски център за примати в САЩ, предизвикват шимпанзетата да покажат на какво са способни. Определени примати трябвало да се научат да пият сок през сламка извън техните клетки и да предадат наученото на друга група. За разлика от хората обаче, шимпанзетата измислят нови и по-комплексни алтернативи само когато лесният начин вече не е наличен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *