Силни доказателства за нов вид черна дупка

Учените откриват по-силни доказателства за нов вид черна дупка, средна по-размер и маса.

Знаем за супер масивните черни дупки в центровете на галактиките, които разкъсват звездите на парчета. Открихме гравитационни вълни от сравнително малки черни дупки, които се сблъскват на милиард светлинни години. Но какво ще кажете за онези средни по размер черни дупки, между двете крайности?

Оказва се, учените са търсили такива обекти и сега са намерили още по-убедителни доказателства за средни по маса черни дупки. В покрайнините на галактиката те забелязват ярка експлозия, която в продължение на 10 години затихва. Масата на обекта е около 10 хиляди пъти повече от нашето Слънце.

Екипът забелязал източник на рентгенови лъчи, наречен 3XMM J215022.4-055108 (зверско име), с космическия телескоп XMM-Newton през 2006 г. и с космически апарат Chandra през 2009 г. Източникът е потвърден отново през 2014 и 2016 г., но е по-слаб, според публикувания на nature.com доклад. Друга интересна подробност е, че обектът се намира на 800 милиона светлинни години от нас.

Тези междинни по размер и маса черни дупки са трудно забележими, главно защото се смята, че те се образуват в клъстери от звезди извън гъстите галактически центрове. Учените обикновено откриват черни дупки въз основа на факта, че те разкъсват близките обекти, създавайки диск от газ, излъчващ светлина. Черните дупки, които са далеч от галактическите центрове, може да не разполагат с газ, който да засмукват.

Това не е първият кандидат за такава черна дупка. Миналата година учени обявиха доказателства за друг подобен обект, близо до центъра на нашата собствена галактика. Но за сега, розовият обект от горната снимка, е най-яркото доказателство за този тип черни дупки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *