Скритата камера в гробницата на Тутанкамон приютява друго погребение

Нови изследвания на скритата камера в гробницата на Тутанкамон разкриват и нова мумия. Според министъра по туризма на Египет Хишам Заазу, камерата е „пълна със съкровища“. При новото сканиране са засечени метал и/или органични материали, което потвърждава теорията за друго погребение. Също така са засечени скрити досега врати, през които се достига до камерата.

Министерството на антиките в Египет започна високо-технологично сканиране на гробницата на краля на 4-ти ноември, след като първоначални инфрачервени скенери на стените разкриха област с по-висока температура, което е индикатор за кухина. Сканирането цели да потвърди или отхвърли теорията на археолога Никълъс Рийвс, че там е погребана Нефертити. Теорията си той развива след изследване на рисунките по стените, които индикират две запечатани врати в северната и западна стени на гробницата.

„Не знаем дали там е погребана Нефертити или някой друг, но това ще бъде откритието на 21-ви век.“ – казва Заазу.

Според Рийвс, гробницата на Тутанкамон е била незавършена, когато той неочаквано умира в тийнейджърска възраст през 1332 г.пр.н.е. Така той е погребан набързо в гробницата на Нефертити, съпруга на Акханатен, негов баща.

Според министерството на антиките, обаче друга мумия в същата гробница по-скоро би била на Кия, друга съпруга на Акханатен. Споменава се и теория, според която камерата е празна, но това вече е ясно, че не е така.

Предстоят тестове за определяне на точния размер на камерата, а египтолозите се подготвят за „откритието на века“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *