Слънчева ферма с форма на панда в Китай

Специално за почитателите на пандите, особено тези в ранна възраст, в Датонг, Китай, се изгражда слънчева електроцентрала с форма на панда. Целта е да се популяризират зелените технологии сред децата.

Тъмните части на пандата са изработени от монокристален силиций (абсорбиращата светлина част на повечето слънчеви панели), а белите части от пандата са второ поколение слънчеви панели, от тънкослойни клетки.

Слънчевата ферма е първата от планирани 100 слънчеви станции с формата на националното животно на Китай, които ще бъдат построени в рамките на следващите пет години. Надеждите са, че симпатичният дизайн, заедно с организирането на летни лагери и състезания специално за деца, организирани от програма за развитие на ОН и китайското правителство, ще вдъхнови младежите по пътя им на бъдещи лидери в зелените технологии.

След приключване на проекта, слънчевата електроцентрала ще генерира над 25 GW/h зелена енергия в следващите 25 години, което ще спести над един милион тона въглища, a емисиите на въглероден диоксид ще се намалят с над 2,74 милиона тона.

Панда-паркът е част от стратегията на китайското правителство за заемане на челната позиция в света при производството на слънчева енергия, особено след отказа на Съединените Щати да участват в Парижкото споразумение. В страната вече се работи и върху най-големия слънчев в парк в света, видим от космоса, както и най-големия слънчев парк, намиращ се в океана.

Целта на правителството е не само икономическа изгода, но и справяне със замърсяването, което е изключително сериозен проблем, особено в големите градове на страната, където често на хората се забранява да напускат домовете си, поради прекомерно мръсния въздух.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *