SpaceX изведе в орбита ловецът на планети на NASA

Ракета Falcon 9 отлетя от Флорида в сряда в първата научно-експедиционна мисия на SpaceX за NASA – телескоп, предназначен за откриване на светове извън нашата слънчева система, които биха могли да поддържат живот.

Апаратът Transit Exoplanet Survey, или TESS, излетя по график от Cape Canaveral, след двудневно отлагане, поради технически проблем в системата за управление на ракетата. В рамките на минути след старта основният бустер се отдели и се насочи към Земята, където успешно се приземи на безпилотна платформа в Атлантическия океан.

Най-новият сателит на NASA успешно бе изведен в орбита, с което започва и търсенето на екзопланети обикалящи около далечни звезди. TESS ще довърши работата на своя предшественик – космическият телескоп Кеплер, който до изчерпване горивото си, откри около 3 700 екзопланети, документирани през последните 20 години.

TESS ще търси подобни на Земята планети. Надеждите са за откриване на хиляди неизвестни до сега скалисти светове, стотици от тях с размерите на Земята и потенциално обитаеми.