Средните нива на CO2 през април с нови рекорди

Преди малко повече от година, за първи път от милиони години, нивата на атмосферния въглероден диоксид (CO2) достигнаха 410 частици на милион (ppm). През изминалия месец (април) човечеството достигна друг обезпокоителен рекорд, като средните нива надхвърлиха 410 ppm.

Според Кривата на Кийлинг, която изобразява нивата на CO2 в атмосферата, през 1958 г., когато започва събирането на данни от обсерваторията Мауна Лоа, данните са били около 315 ppm. 60 години по-късно преминахме прага от 410 ppm, като през април средната концентрация вече е 410,31 ppm. Според Института по океанография Скрипс, това е „първият път в историята, когато средномесечната стойност надхвърля 410 ppm“.

Статия във Washington Post посочва, че нивото на CO2 е достигало 400 ppm в миналото, преди повече от три милиона години, по време на топлия плиоценски период. Но нивата по време на Плиоцена са се натрупвали в продължение на дълъг период от време, докато днес глобалната концентрация на СО2 се увеличава изключително рязко.

Преди началото на Индустриалната революция (1750 – 1850) нивата на CO2 са били относително постоянни, при това в продължение на хиляди години, и през последните 800 000 години никога не са надхвърляли 300 ppm. Към 1880 г. нивата на CO2 са около 280 ppm. Днес те са с 46% по-високи.

„Сякаш сме открили, че нещо, което ядем всеки ден, причинява болести и ни кара да развиваме редица тежки симптоми, но вместо да спрем консумацията на вредна храна, ние ядем все повече и повече от нея. И това ако не е обезпокоително!“ – Катрин Хейхо, климатолог.

Когато човек погледне Кривата на Кеийлинг, интуитивно разбира, че този тренд няма как да се запази за дълго, дори напротив – след един такъв рязък замах обикновено следва обратна корекция. По плашещото е взаимовръзката между тази графика и една друга графика, която изобразява растежа на популацията на Земята. Изглежда предстоят трудни времена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *