Кварцов кристал като носител на информация

Кварцов кристал с форма и размери на малък диск би могъл да съхранява 360 TB информация в продължение на цяла вечност.

Смята се, че всеки ден човечеството генерира информация с обем от около 10 милиона Blu-ray диска, което се равнява на 250 000 TB, или – 250 PB. Учени от Великобритания предлагат ново решение за съхранение на огромно количество информация – 5D диск, петизмерен диск, който може да съхрани 360 TB, при това непокътнати за период от 13.8 милиарда години, на практика – цяла вечност.

За запис учените използват фемто лазер, който може да кодира данните в три слоя нано-структури с разстояние помежду им от 5 µm. Всяка структура разполага с триизмерно разположение в кристала, но освен това за допълнителни параметри се вземат размерът и ориентацията на структурата в пространството. В метода за извличане на данните са използвани добре познати принципи от оптичните микроскопи и оптичната поляризация.

Новите оптични 5D дискове могат да са изключително полезни за създаването на огромни архиви от информация – библиотеки, музеи и информационни центрове. Въпреки че технологията бе обявена още през 2013 година, официално изследователите ще представят своята работа тази седмица на Международната конференция по оптична техника в Сан Франциско.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *