Ставаме все по-късогледи

Днес почти 40% от населението на Съединените щати има миопия, или късогледство, като тенденцията е към увеличаване на броя. Според ново изследване, през 2050 година 50% от хората по света, или почти 5 милиарда души, ще бъдат късогледи.

Според учените увеличаването на случаите на късогледство е резултат на фактори от околната среда – промени в начина на живот, комбинация от намалено време прекарано навън, и все повече дейности на закрито. В азиатските страни, и страни с учебни системи оказващи висок натиск върху учениците, все повече деца са късогледи, тъй като от ранна детска възраст се заляга над уроците за сметка на игрите на открито. Повишаването на времето прекарано пред екрани също оказва своето влияние.

Учените очакват броя на хората с късогледство да се удвои до 2050 година, в сравнение с 2000-та. Високата миопия, или по-сериозната форма на късогледство, ще засегне пет пъти повече хора за същия период от време. Всичко това е в резултат на комбинация от генетични фактори и такива от околната среда.

Повечето хора смятат късогледството за незначителен проблем, който лесно се коригира с очила или лещи. Но при очаквано подобно нарастване на броя заболели, се увеличава и риска от развитие на други, по-сериозни очни заболявания, като катаракта и глаукома, които могат да доведат до слепота. Учените дори алармират, че през 2050 година миопията може да се превърне във водещата причина за слепота.

Съществуват методи, по които може да се намали разпространението на късогледство – чрез капки, лещи и медикаменти, намаляващи очното налягане. Високото очно налягане може да е знак за глаукома.

Учените предупреждават, че правителствата, здравните и образователните системи също трябва да си партнират за промяна на факторите причиняващи миопия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *