Какво се случва когато печелим несправедливо?

Според мнозина животът е несправедлив. Какво се случва обаче, когато извличаме дивиденти по несправедлив начин?

Според Франс де Ваал, професор по примитивно поведение в университета Емъри, когато се възползват от неправда, някои хора имат склонност към само-саботиращо поведение. Всичко започва, когато Де Ваал демонстрира в експеримент с маймуни, получаващи неравни награди.

Двата капуцина живеят заедно, но за целите на опита са поставени в различни клетки и тренирани да подават камъчета срещу награда храна. Учените установяват, че маймуните с удоволствие продължават да дават камъни, когато всеки камък им носи резен краставица.

Капуцините, обаче, предпочитат грозде. Ако учените „заплащат“ само на едната маймуна с грозде, другата маймуна вече става раздразнителна и отказва да търгува камъни за краставици. Това, което преди е било приемливо, става неприемливо, в момента, в който се оказва, че съседът по клетка получава по-добра награда за същите усилия. В един момент ядосаната маймуна дори замеря експериментатора с подадената й краставица.

Не е нужно медицинско образование, за да е ясно, че хората също могат да се почувстват като онеправданата маймуна. Неправдата е лошо нещо. Според Де Ваал тези резултати са доказателство, че усещането за морал е част от биологичното ни наследство, последица на древния начин на живот, който е бил доминиран от равностойното положение на групата и нуждата от хармония между членовете на групата.

Това е теория и резултатите на Де Ваал определено показват, че еволюционните ни братовчеди, маймуните, са силно повлияни от социални сравнения. Опитът обаче не доказва, че маймуните искат справедливост. Онеправданата маймуна се ядосва, но не става ясно дали привилегированата маймуна се чувства зле по повод на тази ситуация. За сравнение, при хората се откриват ясни доказателства за наличие на инстинкт за справедливост дори и при най-състезателния тип хора.

През 2007-2008 година е направено изследване за това, как играчите в NBA реагират когато съдията свири нарушение. Този, срещу когото е нарушението, получава три наказателни удара. Наказателните удари могат да изведат отбора до победа. Учените обаче забелязват, че ако съдията отбележи нарушение, без да е имало такова, изпълняващият наказателните удари се представя изключително зле. Направено е сравнение със средните резултати за лигата, както и средните попадения на съответния играч. Точността при нечестно спечелени наказателни удари е най-ниска, когато отбора на изпълняващия ударите играч води по точки и така или иначе не се нуждае от нови. Точността също така е по-ниска, дори и когато съответният отбор губи.

Ако спортисти в един от най-добре платените и с огромна доза състезателност спортове могат да се повлияят от чувството за вина, предполага се, че инстинкта за справедливост оцелява при всякакви обстоятелства. Така неприятното усещане за недостатъчно заплащане, например, е толкова дълбоко закодиран в нас, колкото и при маймуните.

[quote]Изследването при баскетболните играчи показва, че когато печелим от неправда, дори и милиони долари в случая, част от нас се съпротивлява на случващото се, и може дори да повлияе подсъзнателно на представянето ни.[/quote]

Е, все пак справедливост има, и тя е заложена в повечето от нас.