Най-голямата Супер-луна за последните 70 години

Този месец наблюдаваме най-голямата Супер-луна за 21 век – най-зрелищното пълнолуние за последните 70 години. Последно Луната е била в такава близост до Земята през януари, 1948 година.

Явлението ще се наблюдава на 14 ноември, когато Луната ще изглежда с до 14% по-голяма и 30% по-ярка, в сравнение с обичайното пълнолуние. Следващо такова сближаване ще има на 25 ноември, 2034 година. Така че, не пропускай събитието… всъщност, ако е ясно времето, едва ли няма да забележиш голямата и ярка Луна в небето. 🙂

Как се получава така, че имаме Супер-луна?

Луната има елиптична орбита, една част от орбиталната траектория – наричана перигей – е с около 48 280 km по-близо до Земята, в сравнение с другата част от орбитата, наречена – апогей. Пълнолуние наблюдаваме когато Земята е между Слънцето и Луната, а Супер-луна – когато освен това подреждане, Луната се намира и в перигея на своята орбита. Така обърнатата към нас страна на Луната се осветява от Слънцето, като в същото време тя се намира максимално близо до Земята.

В действителност Супер-луната, или „перигейното пълнолуние“, не е нещо рядко и изключително – наблюдавахме такова миналия месец, на 16 октомври, а след Супер-луната на 14 ноември, следва друго – на 14 декември.

Но тъй като предстоящото пълнолуние ще съвпадне и с лунния перигей, и то за почти 2 часа, ще наблюдаваме изключително ярка и голяма Луна, според учените – най-голямата за последните 70 години.

Луната ще бъде най-близо до Земята в 13 часа 24 минути българско време, но на нашата територия Луната ще изгрее в 17 часа 28 минути.

От NASA напомнят, че ако хванем Луната на хоризонта, където има обекти с които да сравним размерите, гледката може да бъде доста впечатляваща.