Графенът за източник на пълноспектърна светлина

В националния университет в Сеул, Южна Корея, за пръв път показват източник на видима светлина, изработен от графен – кристал от въглерод с дебелина от един атом.

„Този нов вид светлинен източник може да са използва в чипове и да проправи път към разработването на дисплеи, които са с дебелина на атом, огъващи се и практически прозрачни, както и оптични комуникации, базирани на графен.“ – Янг Дък Ким.

Създаването на светлина с помощта на малки структури на повърхността на чип е от огромно значение за разработването на фотонни вериги, които използват светлина, вместо електричество. Съществуват доста начини това да се случи, но досега не е било възможно да се постави най-елементарното нещо – електрическа крушка, върху чип.

Това е така, защото крушката с нажежаема жичка предполага висока температура за да свети, а метални жички с микро размери не могат да устоят на подобни градуси. В допълнение, топлината от жичката се предава много бързо към околната среда на микро ниво, което би довело до повреди.

„Това се случва единствено поради прозрачността на графена, за разлика от обикновените нажежаеми жички, и това ни позволява да настроим емисионния спектър чрез промяна в разстоянието до субстрата.“

Видимата светлина от графена е толкова ярка, че може да се види с невъоръжено око. Интересното е, че спектърът на светлината достига пикове при специфични дължини на вълната, което според учените се дължи на взаимодействието на светлината, емитирана директно от графена и светлината, отразена от силициевия субстрат и преминаваща обратно през графена.

Графен и силиций

Способността на графена да достига високи температури без да разтапя субстрата или металните електроди се дължи на друго негово интересно свойство – когато се нагрява, топлопроводимостта на графена нараства. Това означава, че високата температура остава в една малка гореща точка, където се наслагва. Уникалните топлинни свойства на графена също така позволяват той да бъде нагрят до около 3 000 °C, което го прави високо енергийно ефективен.

[quote]Известно е, че първият материал, който Едисън използва за създаването на електрическата крушка е въглерод. Днес учените се връщат обратно към оригиналната идея, само че този път въглеродът е в най-чистия си вид – с дебелина само от един атом.[/quote]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *