Светкавиците променят скалите на атомно ниво

Единственото природно събитие, за което е известно, че предизвиква подобни шокови изменения е попадение на метеорит. Оказва се обаче, че мощта на светкавиците също не е за подценяване.

Изследване на скални формации в южна Франция показва неочаквани промени в структурата на гранита, които се дължат на попадения на светкавици. С помощта на мощен микроскоп от университета в Пенсилвания разкриват, че светкавица не само е разтопила повърхността на камъка, правейки го да прилича на глазиран, но и е оказала достатъчно налягане за образуването на тънък слой кварцови кристали под повърхността, което според учените се дължи на промени в атомните структури – така наречените „шокови ламели“.

Светкавицата може да променя седиментите чрез бързи температурни промени, както и чрез физически и химични ефекти. Когато попадне на пясък например, светкавицата разтопява зрънцата, които след това се слепват и образуват стъклени тръби, наречени фулгурити. Това може да се случи и със скали и почва поразени от светкавица.

Изследването показва, че се образуват шокови ламели при удар на светкавица върху скала. Ламелите се виждат на прави успоредни линии, и се образуват когато кристалната структура реагира на шокова вълна от високо налягане.

Под на пръв поглед черния горен слой, изследваните скали от Франция разкриват полирана повърхност. Също така с микроскоп се разкрива пореста текстура, подобна на пяна, получена благодарение на топлината, изпаряваща водни молекули от повърхността на камъка. Химически анализ на пробите фулгурит показва повишени нива на серен диоксид и фосфорен пентоксид, което според учение се дължи на лишеи, живеещи на повърхността на камъка по време на удара от светкавица.

Под пласта фулгурит откриват така наречените шокови ламели, макар и едва три микрометра широки, те са получени в резултат на огромно налягане. За тези образувания се смята, че е необходимо налягане от 10 гигапаскала, или 20 милион пъти повече от юмручен удар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *