Тъмната материя като свръх-тежки частици

Когато се открие нова частица, или се изгради хипотеза за съществуването на такава, обикновено става дума за размери, които са трудни за представяне. Не такъв е случаят с тъмната материя, след като учените откриват доказателства, че тези мистериозни невидими частици могат да са с размер една трета от човешка клетка, и с достатъчно голяма плътност за създаване на черна дупка.

Тъмната материя съставлява 84% от всичката материя във Вселената, но още никой не знае какво точно представлява, как работи и дори как изглежда. Въпреки мистериозната си природа, учените правят хипотези, че тъмната материя трябва да съществува под някаква форма за да обясни количеството маса, необходимо за съществуването на вселената и функционирането й.

С това познание, учени от Южнодатския университет изследват евентуалния размер на тези хипотетични частици. Според тях тъмната материя може да тежи повече от 10 милиарда милиарда пъти от протон.

Ако това е вярно, една частица тъмна материя би трябвало да тежи около 1 микрограм, което е една трета от масата на човешка клетка (3,5 микрограма), и точно под прага за частица за създаване на черна дупка.

Учените посочват този размер, чрез създаване на нов модел на свръх-тежки частици, които наричат PIDM частици – планкова взаимодействаща тъмна материя. Тези свръх-тежки частици принадлежат към клас частици, познати като „слабо взаимодействащи масивни частици“WIMPS.

Досега учените смятаха, че WIMPS частиците са с около 100 пъти масата на протона, но доказателства за съществуването им няма. Това оставя отворена възможността частиците тъмна материя да са нещо коренно различно.

Ако датските учени са прави, то тогава частиците тъмна материя са твърде големи за да могат учените да ги възпроизведат с ускорител на частици. Вместо това, доказателства за тъмна материя може да съществуват в космическия микровълнов радиационен фон на Вселената, което е реликтово лъчение, останало от Големия взрив.

Когато Големият взрив се случва преди 13.8 милиарда години, Вселената се разширява рязко, период известен като космическа инфлация. Следващата стъпка от развитието на Вселената е загряването, който освен всичко друго, създава частици. Именно тогава може да са формирани частиците тъмна материя. Топлината би трябвало да бъде много по-голяма от предполагаемия модел, и би се отразила в радиационния фон на следващата фаза.

Учените се надяват до десетилетия да са открили доказателства за тъмната материя, дотогава само може да се създават теории за нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *