Електролит за захранване и охлаждане

Триизмерни многослойни чипове ще се използват в компютрите на бъдещето, като ще се захранват и охлаждат чрез поток от течен електролит – подобно на кръвта в телата ни.

Изследователи от ETH и IBM в Цюрих създадоха миниатюрни електролитни батерии, които могат да се използват за захранване на плътни многослойни чипове, охлаждани от потока на електролита захранващ вградените в самите чипове батерии. Тези батерии се нуждаят от два отделни потока електролит, които да ‘захранват’ с химична енергия двата им електрода.

„Тези чипове са много ефективни, като се захранват с течно гориво за създаване на собствена електрическа енергия“, обяснява Димос Поуликакус.

Тъй като тази концепция използва течни електролити, техният поток може да се използва и за отнемане на топлината отделена при работата на чиповете. Тъй като батериите са с дебелина от едва 1.5 mm. Идеята е да се редуват слоеве от чипове и батерии, като електролитите ще минават през процес на охлаждане и обогатяване преди да навлязат в следващия чип.

Мрежата от канали за електролита снабдяват с гориво порестите електроди на батериите и в същото време отнемат топлината отделена при работата на чиповете. Това е постигнато благодарение на 3D печатна технология.

Изходната мощност на новите поточни батерии достига рекордните за тази технология 1.4 W/cm².

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *