Тиранозавър рекс бил покрит с люспеста кожа

Крайно време е да спрем да се подиграваме със страшилището на древна Юра. Според ново изследване на фосили, тиранозавър рекс е бил покрит с гладка люспеста кожа, а не с пера.

Различни вкаменелости показват, че ранните братовчеди на тиранозавър рекс са имали оперение, и от тогава дебатите, дали той също е бил с оперение, продължават и до днес. И тъй като учените не разполагат с директно доказателство, решават да потърсят за възможно най-доброто такова: фосилизирана кожа на тиранозавър рекс.

Те изследват единствените познати на света фосили на кожа от тиранозавър рекс – от кожата на врата, таза и опашката, на отдавна загинал динозавър, кръстен Уайрекс. И по неговите фосили в Природонаучния музей в Хюстън, учените не откриват никакви следи от оперение, а само равна, люспеста кожа.

Освен това, изследват и отпечатъците от кожата на големи тиранозаври, които са живели по същото време, като например Албертозаври и Горгозаври. Те също като Уайрекс, са покрити с люспеста кожа.

Заключението на изследователите е, че дори тиранозавър рекс да е имал оперение, то най-вероятно е било ограничено по гръбната линия, това е единствената част от праисторическото животно, за която нямаме вкаменелост.

Въпреки, че по-дребни предшественици на тиранозавър рекс имали оперение, много вероятно е да са загубили тази характеристика по пътя на еволюцията. Възможно е гигантите да не са имали нужда от оперение, тъй като техните тела лесно са поддържали телесната температура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *