Как дядо Коледа доставя подаръците навреме

Физици от Университета в Ексетър, Великобритания, с помощта на теорията на относителността ‘разкриха’ как дядо Коледа успява да достави подаръците на всички 700 милиона деца по света за една нощ, при това без да бъде забелязан.

Белобрадият старец обикаля света с такава скорост, че според теорията на относителността, той, заедно с елените, шейната и огромния чувал с подаръци, се смаляват толкова много, че без проблем минават през комина. Д-р Кати Шийн, физик от Университета в Ексетър, намира обяснение и защо децата не успяват да чуят дядо Коледа в късните часове на Бъдни вечер, както и защо толкова рядко някое дете може да го зърне. Поради невъобразимата скорост, с която се движи, за да успее на време да достави подаръците на всяко едно дете по света, дядо Коледа се свива по посоката на своето движение. Но това крие някои рискове, трябва много да внимава, да не спира дори за миг покрай лакомствата до камината, защото веднага ще възвърне пълния си размер!

Като се имат предвид часовите зони по света, дядо Коледа разполага точно с 31 часа да достави всички подаръци. Така учените изчисляват, че той и неговите елени се движат с невероятните 10 000 000 km/h. Ако милиони деца обаче са били много послушни и заслужават по-големи подаръци, дядо Коледа пътува дори още по-бързо. При тези скорости си променя цвета от червен в зелен (поради доплеровия ефект), а при още по-високи скорости дори става невидим! Децата нямат шанс да го разпознаят, защото дори когато се движи най-бавно изглежда като размазан силует с цветовете на дъгата, който много бързо изчезва от полезрението.

Доплеровият ефект обяснява и защо децата не могат да чуят, че идва дядо Коледа. Тъй като Дядо Коледа и неговата шейна се приближават с огромна скорост, звукът на камбаните и дълбокото „хо-хо-хо“ стават с такава висока тоналност, че преминават много отвъд границите на човешкия слух. От друга страна, ако в Коледната нощ децата чуят силен шум последван от пукот, това не означава непременно, че дядо Коледа е изпуснал подаръците и се е подхлъзнал в комина. По-скоро, това е свръхзвуковия бум, който се получава при преминаване на звуковата бариера.

Друг интересен феномен е, как старецът успява да остане на една и съща възраст. Според физиците, това отново се дължи на високата скорост, с която се движи. При тези феноменални скорости времето се забавя значително, така дядо Коеледа успява да остане на една и съща възраст.

За сега Д-р Шийн няма планове да публикува научния си труд в научен журнал, тъй като целта на нейното изследване е да привлече вниманието на децата към физиката и науката като цяло. Но въпреки солидните изчисления, не става ясно как дядо Коледа успява да поддържа тези феноменални скорости. Според много учените, това е истинско вълшебство! При всички положения дядо Коледа се нужда от много гориво, затова не забравяйте да оставите чаша вино, някоя друга сармичка и няколко моркова за елените!

Весела Коледа! 🙂