Учени създадоха „мъртва вода“ с помощта на графен

Учените, нобелови лауреати, искали да проверят дали водата ще промени свойствата си, ако молекулите бъдат подредени различно.

Нобеловите лауреати по физика Андрей Гейм и Константин Новоселов получиха „мъртва вода“, която няма разтварящи свойства. Те превърнаха водата в „електрически мъртва“ с графен (графит) и борен нитрид. Целта на изследването на двамата учени е била да проверят дали водата ще промени свойствата си, ако молекулите бъдат подредени различно.

Двамата учени и екипът им от университета на Манчестър са направили сандвич от свръхтънки пластини борен нитрид върху основа от графитен филм, така че да получат структура с много празни пространства с ширина и височина няколко десетки нанометра. Така във всяка празнина можели да попадат много малък брой водни молекули. Това позволило на изследователите да измерят прецизно физическите им свойства.

Оказа се, че те се променят, когато дебелината на слоя се доближава до два нанометра и водата става „мъртва,“ и спира да взаимодейства. Модифицираната течност ще помогне да бъде намерен отговор на въпроса защо водата е толкова важна за съществуването на живота.

Същите учени, Андрей Гейм и Константин Новоселов, спечелиха Нобелова награда по физика през 2010 г. за откриването на графена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *