Учени успяха да прескочат кръвно-мозъчната бариера

Екип от канадски учени за първи път успява да прескочи кръвно-мозъчната бариера, без да прилага инвазивни технологии. Подобни опити се правят от години, и досега бяха неуспешни.

Кръвната бариера в мозъка е изградена от тънък слой клетки, разположени около кръвоносните съдове в мозъка. Тези клетки отделят кръвта, циркулираща в тялото от тази в мозъка. В кръвта, циркулираща из тялото често се срещат различни химикали, като хормони или калий, а деликатните мозъчни клетки могат да пострадат от подобни вещества. Тази бариера също така прече на различни патогени да попаднат в мозъка. Мозъкът се нуждае от своя специална микросреда, за да функционира правилно, затова бариерата при здрави възрастни е почти непреодолима, въпреки, че при пациенти с Алцхаймер, Паркинсон или мозъчен удар се наблюдават нарушения.

Непреодолимостта на бариерата е именно нейната функция, но също е и препятствие за лекари, опитващи се да лекуват заболявания на мозъка. Около 95% от лекарства, доставени по нормалните начини – хапче, инжекция, иригации, не оказват никакво влияние на мозъка. Именно затова учените се опитват да намерят начин да проникнат през бариерата с лекарства за третиране на мозъка, без да я разрушават. Някои съвсем малки молекули, като алкохол и никотин, могат да преминават през бариерата, затова учените смятат, че просто трябва да направят лекарствата достатъчно малки. Според други теории методът на доставяне на лекарството, чрез ензим, ултразвук, или наночастици, може да помогне за преминаване на бариерата.

Сега учени от здравния център Сънибрук, Торонто, прилагат наученото до тук върху човек. При процедурата химиотерапевтични лекарства се прилагат венозно, заедно с микроскопични балончета въздух. С помощта на насочен ултразвук учените могат да свиват или разширяват балончетата, достигащи до мозъка. Вибрациите са достатъчни за да отпуснат връзките между клетките, покриващи кръвоносните съдове, позволявайки на лекарството да премине през бариерата и да достигне мозъчния тумор.

Според скенера процедурата е успешна, въпреки, че не се знае какво количество от лекарството е достигнало до тумора. Учените внимателно наблюдават състоянието на пациента, както и следят за странични ефекти. Процедурата е приложена на няколко пациента, и предстоят последващи изследвания. Подобен успех дава надежда за лечение не само на тумори, но и на заболявания като Алцхаймер, епилепсия и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *