Да повишим телесната температура с мисъл

Тибетски монаси демонстрират как мисълта владее живата материя.

Не е нужно да търсите дълго, за да намерите (предимно) положителните и изненадващо мощни ефекти на медитацията. Но един от най-неочакваните ефекти беше публикуван съвсем наскоро: тибетските монаси могат да контролират телесната си температура, а като я повишат, засилят временно и имунната система.

Тибетските монаси практикуват медитация g-tummo, духовна практика, за която вярват, че впряга „вътрешната енергия“. Използвайки ЕЕГ и телесни сензори за измерванията на температурата, екип от изследователи записва данните на монасите в суровите условия на Хималаите. Учените откриват, че монасите успяват, не само да запазят, но и да повишат телесна си температура до 38.3 градуса по Целзий. След кратко обучение почти всеки от екипа на изследователите е в състояние да повлияе положително телесната си температура, въпреки студения въздух.

Според учените, ефектите се дължат на специфичното „Вазово дишане“ – вид бавно диафрагмено (коремно) дишане, при което въздухът не се издишва напълно; както и на визуализациите на пламъци в областта на гръбначния стълб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *