Уран се е сблъскал с обект 2 пъти по-голям от Земята

Събитието, открито от екипа, вероятно се е случило преди около 4 милиарда години, в ранните етапи на Слънчевата система.

Всички планети в Слънчевата система са повече или по-малко ориентирани като Слънцето, със север и юг, насочени в същата посока. Но не и Уран. Оста север-юг на синята планета е наклонена на 98 градуса спрямо орбиталната равнина на Слънцето. Джейкъб Кегерис (Jacob Kegerreis) и колегите му от Института за изчислителна космология към Университета в Дърам извършват над 50 различни компютърни симулации, удряйки модел на газовия гигант с обекти с различни размери на Уран, a резултатите са публикувани в The Astrophysical Journal.

Според симулации, ударът би могъл да освободи отломки, които образуват тънка черупка около ръба на ледения слой на планетата, като улавят топлината, излъчвана от ядрото на планетата. Това може частично да обясни неблагоприятната мразовита температура на Уран във външната атмосфера, която е средно около -216 градуса по Целзий. (На Плутон, който е много по-отдалечен от Слънцето от Уран, температурата достига най-ниско до минус 223 – 233 градуса по Целзий).

Сблъсъкът не е бил челен. Вместо това космическото тяло засяга странично Уран, което позволява на планетата да запази по-голямата част от своята атмосфера, но това обаче е достатъчно, за да се отрази на наклона на орбитата й. Възможно е ударът дори да е създал разтопен лед и струпвания от скали на планетата. Това би обяснило още една загадка – защо Уран има такова магнитно поле, както асиметрично, така и наклонено на 60 градуса от оста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *