Погребална градина в Египет на 4000 години

Археолози откриха ‘погребална градина’ на възраст от 4 000 години. Смята се, че в нея древните поклонници отглеждали растения, за които се вярвало, че спомагат преминаването в отвъдния свят.

Градината е открита на хълма Дра Абу ел-Нага в Луксор, като находката е част от 16 годишен проект на разкопки. В околността на градината откриват също и храм от кирпичени тухли, който е датиран на 3 800 години. Учените предполагат, че структурите са били легла за различни видове растения, цветя и малки дръвчета. Древните египтяни вярвали, че определени растения са свързани с различни аспекти от живота. Например, палмата, яворът и персийско дърво често били асоциирани с възкресението и смъртта. За марулята пък, тази добре позната салата, се смятало, че дава плодовитост и живот, някои дори вярвали, че можела да върне мъртви към живота.

Учените тепърва ще се заемат със задачата да идентифицират и анализират различните проби които са успели да съберат. Находката е изключително рядка и представлява огромен интерес за археологията като цяло.