Китай строи уникален зелен град

Градът мечта Forest City ще бъде най-футуристичния град изграждан някога и ще е еталон за това как трябва да изглеждат градовете на бъдещето, ако искаме да останем за по-дълго на тази планета.

Китайското правителство вече започна строежа на град-гора в борбата със замърсяванията, който е разработен от италианския архитект Стефано Аркитети (Stefano Architetti). Предполага се, че ще бъде завършен през 2020 година, но като знаем темповете, с които азиатците работят, много е вероятно да бъде завършен и по-рано от очакваното. Това ще бъде първият град от този тип, където високите технологии и природата са във възможно най-добрата комбинация. Населението на градът-гора ще бъде 30 000 души.

Ще бъдат използвани 1 милион растения от над 100 растителни вида и 40 000 дървета, като растителността ще абсорбира почти 10 000 тона въглероден диоксид годишно, и над 50 тона други замърсители, произвеждайки в същото време над 900 тона кислород. В резултат на това еко-градът ще помогне за намаляване на средната температура на въздуха, повишаване на качеството на въздуха, ще създаде шумо-изолация, ще генерира хабитати и ще подобри местното биоразнообразие в региона.

Градът-гора Лиуджоу ще бъде изцяло енергийно независим, като ще бъдат използвани само възобновяеми източници, като геотермална и слънчева енергия. В града ще се намират болница, 2 училища, паркове и жилищни зони. Предвиждат се пътни връзки с близките градове, а транспортът ще бъде изцяло електрически.

Градът-гора се разполага на 175 хектара по поречието на река Лиуджиан, в северната част на Лиуджоу. Проектът ще постави прецедент за целия свят в борбата със замърсяването и дава надежда за по-спокойно и чисто бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *