На 31 януари имаме „Супер синя кървава Луна“

В последния ден на януари наблюдаваме уникално съчетание на космически събития – лунно затъмнение, Супер Луна и Синя Луна. Учените от НАСА кръстиха явлението „Супер синя кървава Луна“.

Лунното затъмнение ще започне, когато Тихоокеанският регион бъде обърнат към Луната. С най-добра видимост ще бъдат страните от Централна и Източна Азия, Индонезия, Нова Зеландия и голяма част от Австралия. Цялото явление отначало докрай ще може да се наблюдава в Аляска, Хавай и Северозападна Канада.

Второто пълнолуние за месеца се нарича Синя Луна. Първото беше на 1 януари, когато имаше и Супер Луна. Повечето години имат 12 пълнолуния, появяващи се по веднъж на всеки месец, но в някои години февруари остава без пълнолуние. Това явление наричаме Синя Луна, като няма нищо общо с цвета на естествения ни спътник. Заедно с това Луната ще е и в най-близката си точка до Земята, на по-малко от 364 000 km. Ще изглежда с 14% по-ярка и 30% по-голяма – Супер Луна.

Двете явления съвпадат и с пълното лунно затъмнение, което придава яркочервен цвят. Продължителността на пълната фаза на затъмнението е 77 минути, а цялото явление ще трае повече от три часа.

Следващото съчетание на Синя и Кървава луна ще се състои през 2028 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *