Вече официално от NASA: EmDrive работи

Вече е официално. Докладът на NASA за EmDrive е публикуван. Той наистина работи! Но как работи – това все още не е съвсем ясно … Ето така се прави наука!

След месеци на спекулации дългоочакваният доклад за EmDrive е публикуван, и твърди, че ‘невъзможният двигател’ в действителност работи и създава тяга. Изследователите на NASA дори доразвиват хипотезата за това как EmDrive може да произвежда тяга – нещо, което изглежда невъзможно според съвременните ни познания по физика. Ако сте пропуснали шумотевицата около EmDrive – това е електромагнитен двигател, който създава тяга без да изхвърля маса в пространството, като концепцията е предложена за първи път през 1999 от британския изобретател Роджър Шойър [Roger Shawyer]. Вместо използването на тежко и неефективно ракетно гориво, EmDrive използва микровълни, които се блъскат напред-назад в конусообразна камера и създават тяга. Според първоначалните изчисления на Шойър, този двигател е толкова ефективен, че може да ни отведе до Марс само за 70 дни.

Но, системата се сблъсква с един съществен проблем – заобикаля фундаментален физичен закон, третият закон на Нютон, който гласи, че на всяко действие съответства равно по-сила и обратно по-посока противодействие. Заобикалянето на този закон е толкова шантаво, колкото и ако човек може да се вдигне сам за косата. Алтернативното обяснение предполага, че в пространството има нещо, с което микровълните взаимодействат, което също не е много добре приемано, и то открай време.

Изхождайки от закона на Нютон, за да създадем тяга в едната посока, трябва да изхвърлим материя в другата посока – както всички ракетни и самолетни двигатели правят. Но EmDrive не прави така, и въпреки това, тест след тест, той продължава да показва че работи. Това привлече вниманието на NASA и екип от лабораторията Eagleworks решиха веднъж завинаги да разберат за какво е всичката тази врява. И сега най-накрая имаме окончателните резултати.

Да, EmDrive в действителност работи

Официалния документ със становището от изследванията носи името: Измервания на импулсна тяга от затворена радио-честотна камера във вакум и е публикуван онлайн за свободен достъп в журнала на Американския институт по аеронавтика и астронавтика (AIAA), като декември ще се появи и на хартия. Документът твърди, че в действителност EmDrive произвежда тяга във вакум, която се равнява на 1.2 mN/KW.

Данните от прилагането на тяга от движение назад, напред и от стационарно положение показват, че EmDrive произвежда постоянна тяга от 1.2 ± 0.1 mN/kW, което е много близо до данните при измерванията във въздух.

За сравнение, най-мощното сопло на ракетен двигател може да произвежда тяга от 60 mN/KW, но му трябват тонове гориво, а и самият двигател не е никак малък. Но EmDrive тежи едва няколко килограма, а слънчевата енергия в космоса е в изобилие. Екипът също така отбелязва, че не са опитвали да оптимизират работата на двигателя, така че възможността EmDrive да бъде много по-ефективен все още съществува.

Но как EmDrive работи, е съвсем друга история

Когато обаче стане въпрос за начина на работа на EmDrive, нещата са малко неясни, и макар че това не е темата на документа, екипът предлага някои хипотези.

Физичният модел използван за задвижване чрез силови полета се базира на теорията на пилотните вълни.

Теорията на пилотните вълни е една различна и противоречива интерпретация на квантовата механика. Според текущата теория на квантовата механика, частиците са неопределени в пространството и времето докато не бъдат наблюдавани. От друга страна, при теорията на пилотните вълни се предполага, че частиците притежават точни позиции в пространството през цялото време, но за да може това да е истина, светът трябва да бъде доста по-странен – това е и причината много учени да отхвърлят тази теория.

Но пред последните години теорията на пилотните вълни набира популярност, и изследователите от NASA смятат, че тя може да обясни как ЕМ Drive създава тяга без да изхвърля материя.

Ако една затворена среда може да поддържа акустична осцилация, това означава, че вътрешните съставни части са способни да взаимодействат и обменят кинетична енергия […] Ако в действителност вакуумът е непостоянен и разградим, тогава може да е възможно да се извлече работа от вакуума, и следователно да е възможно създаването на движеща сила без да се нарушава закона за запазването на енергията и импулса.

Противоречията остават

Научната общност не се чувства комфортно с идеята за двигател заобикалящ фундаментални физични закони. Няколко дни преди да излезе официалния доклад на NASA, от общността на физиците в reddit беше изтрита статия за EmDrive с аргументите, че „EmDrive е псевдонаучна измислица“. Но ето че първият рецензиран доклад за EmDrive е факт, и на всичко отгоре той е положителен. Това определено тласка концепцията отвъд псевдонауката, към сферата на приложните технологии, където въпреки скептицизма нещата се взима на сериозно.

Следващата стъпка за EmDrive e да бъде тестван в открития космос, което е планувано за следващите месеци. Ако и този експеримент покаже положителни резултати, учените ще трябва да седнат и да си вземат бележка.

  1. Има 4 опори на истината и аз съм ги подредил в таблица. Очевидно е, че имаме 16 възможни комбинации между тях.
    Когато и четирите са налице, имаме абсолютна истина в дадения контекст. Когато и четирите не са удовлетворени имаме абсолютна лъжа. Четвъртата опора е проверката на практика и тя се появява в няколко комбинации. Но при всички случаи, случващото се на практика, трябва да има своето обяснение. И честно да си кажа отдавна съм се съмнявал в 3-тия закон на Нютон и съм говорил с физици, които не можаха добре да ми го обяснят, защото според описанието му се удовлетворява изискването за покой и баланс. А ние имаме движение само когато няма баланс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *