Великата пирамида може да фокусира електромагнитни вълни в основата си

Още едно странно съвпадение покрай Хеопсовата пирамида

Международна група от физици са изследвали реакцията на Великата пирамида към различни електромагнитни вълни. Учените установили, че при резонансни условия пирамидата може да концентрира електромагнитната енергия във вътрешността и основата. Изследователската група планира да използва тези теоретични резултати за проектиране на наночастици, способни да възпроизвеждат подобни ефекти в оптичния диапазон. Такива наночастици могат да се използват, например, за разработване на свръхчувствителни сензори и високоефективни соларни панели. Изследването е публикувано в списание Journal of Applied Physics.

Разпространение на електромагнитни вълни в Хеопсовите пирамиди при различни дължини на радиовълните (от 200 до 400 метра). Черната правоъгълна структура представлява т.нар. Царска камара. Credit: ITMO University, Laser Zentrum, Хановер.

Докато египетските пирамиди са заобиколени от много митове и легенди, тази изследвания имат малко по-научна цел. Учените наскоро проявиха интерес към това как Великата пирамида може да взаимодейства с (хармонични) електромагнитни вълни. Изчисленията показват, че в резонансно състояние пирамидата може да концентрира електромагнитната енергия във вътрешните си камери, както и под нейната основа, където е разположена друга камера.

Тези изводи са направени въз основа на числово моделиране и аналитични методи от областта на физиката. Изследователите първо преценяват, че резонансите в пирамидата могат да бъдат предизвикани от радиовълни с дължина от 200 до 600 метра. След това правят модел на електромагнитната реакция на пирамидата и изчисляват напречното сечение на отпушване. Така определят коя част от енергията на вълната може да бъде разпръсната или абсорбирана от пирамидата. Накрая, при същите условия, учените получават разпределението на електромагнитното поле вътре в пирамидата.

Великата пирамида привлича учените, докато изследват взаимодействието между светлината и диелектричните наночастици. Разсейването на светлината от наночастици зависи от техния размер, форма и индекс на пречупване на изходния материал. Променяйки тези параметри, е възможно да се определят режимите на разсейване и да се използват за разработване на устройства за контролиране на светлината при наномащаба. Избирайки материал с подходящи електромагнитни свойства, учените могат да получат пирамидални наночастици, които, както спомехме, могат да се използват за подобряване на сензори и слънчеви колектори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *