Откриха огромни количества вода около земното ядро

Учени от Северозападния университет и университета в Ню Мексико откриха най-големия воден резервоар на Земята. Оказа се, че дълбоко под повърхността на Земята, и по-точно в мантията, се намират огромни количества вода.

От много години съществува идеята за наличието на големи количества вода в така наречената транзитна зона, или областта между горния и долния слой на мантията на планетата, на дълбочина от около 650 километра. Учените търсят вода в земните недра от десетилетия, и за първи път разполагат с доказателства за съществуването й под територията на Съединените щати.

Водата обаче не е в течна или газообразна форма, а по-скоро е в ново състояние, различно от познатите. В тази нова форма атомите водород и кислород са хванати в молекулярните структури на минерали и скали. Поради огромното налягане и температура близо до земното ядро, водните молекули формират хидроксилни радикали, които се прикрепят към минералите.

Ако дори 1% от обема на транзитната зона на мантията е вода, това е три пъти повече от водата на всички океани. Тази вода, разбира се, не би могла да се използва от хората, но откритието предлага по-добро разбиране за формирането на планетата и процесите, протичащи във вътрешността й.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *