Япония показа квантова невронна мрежа

Квантов компютър по японски …

Когато става въпрос за квантови изчисления, обикновено САЩ и Китай са страните, които водят състезанието. Сега най-новият участник, който се включва в надпреварата за квантово превъзходство е Япония, при това с доста интересен подход. От 27 ноември, на qnncloud.com, страната ще започне да предлага свободен публичен достъп до прототипно квантово устройство.

Както се съобщава от японските информационни агенции, базираният в Токио NTT, заедно с Националния институт по информатика от университета в Токио работят върху квантово изчислително устройство, което се възползва от квантовите свойства на светлината. Проектът се осъществява с подкрепата на държавни инвестиции, а прототипът на квантовата невронна мрежа (QNN) е способен на продължителна работа при стайна температура. Системата се състои от 1 километър оптични влакна и специални оптични усилватели.

Изпълнението на този прототип е различно от класическия подход със свръхпроводими материали, които изискват екзотични и скъпи охлаждащи системи. Забележително също е, че устройството на NTT консумира само 1kW електроенергия.

За разлика от усилията на Google и IBM, устройството няма да представлява универсален квантов компютър. Целта на QNN ще е да намира решения на комбинаторни-оптимизационни проблеми, хиляди пъти по-бързо от класическите компютри. Потенциалните случаи на употреба в реалния свят включват облекчаване на задръстванията, оптимизиране на комуникациите и откриване на комплексни молекули в медицината. Участниците в проекта се стремят да комерсиализират системата до март 2020 г. и имат нужда от участието на научната общност за тестване и разработване на софтуер.

„Ще се стремим да подобрим по-нататък прототипа, така че квантовият компютър да може да се справи с проблеми с почти безкрайни комбинации, които трудно могат да бъдат решени, дори и от съвременните супер-компютри.“ 

Yoshihisa Yamamoto

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *