Загадката на древния Пума Пунку

Пума Пунку в Боливия е едно от онези мистериозни археологически находища. Обхваща голяма част от древния град Тиуанаку и се намира югоизточно от езерото Титикака в Андите. Градът датира от времето преди инките.

Перфектно изрязаните врати и каменни блокове не носят следи от длето, издялани с невероятна прецизност. Според Джейсън Йегер /Jason Yaeger/, професор по антропология в университета в Уисконсин, градът вече е бил изоставен, когато инките завладяват района през 1470 година. Инките успешно използват Пума Пунку и град Тиуанаку в своята империя и култура.

Мистериите около древния Пума Пунку-4

Според инките, този град е мястото, на което Виракоча, техния първосъздател, създал древните хора от всички етноси и ги изпратил по света да заселят земите, които им се полагат. Според Йегер, инките запазват каменни портрети от Пума Пунку като модели на първите хора от мита за сътворението. За тези фигури днес се смята, че изобразяват предишните градоначалници. Точните произход и възраст на структурите са неизвестни.

Мистериите около древния Пума Пунку-3

Ранният изследовател Артър Поснаски определя възрастта на руините на от около 15 000 години пр.н.е., като много съвременни археолози се съгласяват с това. Поснаски използва астрономически разположението на главния храм, за да определи възрастта, и смята, че храмът представлява гигантски часовник. През първия ден от пролетта слънцето изгрява точно над центъра на храма, през каменна арка. Слънцето се движи по хоризонта през годината. Когато изследва къде би било слънцето преди 17 000 години, слънчевият изгрев съвпада с монументите.

Мистериите около древния Пума Пунку-2

Други подробности от находището са сложната иригационна система и внимателно пробити дупки и канали в определени каменни блокове, които не съвпадат с познатите за инките каменни произведения. Каменните блокове, някои от които с размери над 100 тона, са от каменоломна, намираща се на разстояние 10 километра, което повдига въпроса как са били местени. Изграждането на стените е толкова прецизно, че между каменните блокове не може да се пъхне дори и бръснарско ножче.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *