Агар Арт – Изкуство от микроорганизми

Заповядайте на откриването на изложбата „Агар Арт – изкуство от микроорганизми“ – от днес, в Национален природонаучен музей, София.

Когато стане въпрос за изкуство, бактериите и плесените не са първото нещо, за което се сещаме, но учени от България показват художествената страна на една неособено привлекателната тема в изложбата изкуство от микроорганизми, която ще се проведе между 11 април и 11 май тази година в Националния природонаучен музей при БАН.

Микробното изкуство или агар арт е произведение, създадено чрез култивиране на бактерии, дрожди и микроскопични гъби. Те се събират с тампон, сеят се върху хранителна среда и след 24 до 48 часа прорастват и стават видими за нас. След като се сдобием с различни цветове, започва същинският процес на рисуване, който се извършва с бактериологично ухо или т.нар. йозе – метална примка, с която се взима малко количество от микроорганизмите и се нанася върху новото „платно”. Първоначално се виждат само щрихите, а цветът се появява, когато бактериите се развият и картината буквално оживява.

Изложбата включва 40 творби на микробиолози от цялата страна, а историята на това необичайно изкуство започва в края на 2014 г., докато Росица Ташкова работи по дипломната си работа за магистър в Университета на Нант. Тогава тя решава да нарисува шарена елхичка, с която да зарадва колегите и себе си. Идеята й хрумва, докато разчиства вече непотребни петрита с хранителни среди и пораснали по тях разноцветни микроби. Така бактериите се превръщат в палитра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *