Как анестезията изключва съзнанието

Вместо да прекъсва връзките между различните области в мозъка, както се смяташе до сега, анестезията изцяло променя работата на мозъка.

За повече от век, анестезията е рутинна процедура при всяка хирургическа операция, и за повечето хора върши добра работа – потиска съзнателната дейност и болката от интервенцията. Но въпреки честата й употреба, учените нямат представа как в действителност анестезията изключва съзнанието. Едва от наскоро направени изследвания става ясно, че анестезията не просто блокира връзките между различните области в мозъка, но изцяло променя работата на цели участъци.

В продължение на десетки години се смяташе, че анестезията възпрепятства комуникацията между различните области в мозъка, което води до ограничаване на постъпващата информация и нейното обработване. Това заключение е направено на база различни експерименти и тестове, които в действителност показват намален трансфер на информация. Но учените се питат, какво ако този ефект се наблюдава, защото информацията липсва на първо място; какво ако информацията въобще не е генерирана?

Учените изпробват своята хипотезата чрез наблюдение на мозъчната активност при порове, които са поставени под обща анестезия с помощта на медикамента изофлуран. Проследявайки предаването на информация в различните части на мозъка установяват, че генерирането на информацията в префронталния кортекс е силно занижено. Ако причината е във връзката между префронталната кора и останалите области, би трябвало най-голямото намаление на информацията да е в транзитните зони, тъй като мозъкът се бори да я изнесе от префронталния кортекс. Изглежда префронталният кортекс въобще не успява да генерира информацията необходима за пренос.

Необходими са повече проучвания, за да се потвърди дали тази хипотеза може да обясни загубата на съзнание под анестезия. Но освен това, учените се надяват и на нещо повече, може би изследванията от този тип ще помогнат да разберем от къде всъщност идва съзнанието.

Въпреки различните опити на учените да обяснят съзнанието, произходът му все още е под голям въпрос. В предишни изследвания при гризачи, учени се опитват да свържат появата на съзнанието с гигантски неврон, който обикаля целия мозък, както и трио от мозъчни участъци в ствола и в кората. Да не забравяме и хипотетичната частица ‘перцептроний’ – състояние на материята, което би трябвало да изгражда съзнанието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *